Grāmata par nāvi

Iepriekš raksturojot PVO pieeju bērnu seksuālajā izglītībā un izstrādātos Seksuālās izglītības standartus,  mēs secinājām, ka PVO sauklis “bērniem jāzina patiesība” nozīmētu arī to, ka bērniem ir jāpastāsta par nāvi jau no bērnības. Un kā izrādījās, tad tiešām šādas grāmatas jau tiek izdotas.

Grāmatas autore Pernilla Stalfelt 2004.gadā saņēmusi A.Lindgrēnas prēmiju. Interesanti, ko teiktu pati Lindgrēna, ja iepazītos ar Pernillas gara darbiem? Pieaugušam cilvēku šāda informācija var radīt grūtsirdību, bet kādu iesapidu tā radīs bērnam?

Mums ir pieejams šīs grāmatas tulkojums krievu valodā.

the_death_book_05

Bet “speciālisti” taču stingri uzstāj uz savu vieddokli, proti, bērniem ir jāzina visa patiesībā un pēc iespējas ātrāk. Lai gan pie visa tā, viņam nez kāpēc tālāk stāsta, ka pēc nāves var kļūt par zvaigzni, alni vai … desu?! Turklāt desa izskatās vairāk pēc tārpa. Vai tās būtu kaut kādas Pernillas iedomas?

the_death_book_13

 

Varbūt Pernilla ir vienkārši slima? Varbūt šī grāmata ir nejauši nonākusi tirdzniecībā? Ak nē… Zviedrijas izglītības ministrija pat pasūtījusi viņai citu grāmatu – “Viena lauka ogas”, kas kļuva par tolerantas uzvedības mācību līdzekli sākumskolas skolēniem. Uz vāka pat ir vienkāršots izgriezums no ANO Konvencijas par bērnu tiesībām. Kāpēc tad neviens nedomā par bērna tiesībām būt pasargātam no informācijas, kas var kaitēt bērna psihei?